martes, 24 de noviembre de 2009

Les paraules i la història (21) : " Ser un cínic"


El cinisme és un moviment que es va desenvolupar a Grècia, durant els segles III i IV a. de C., i va seguir en les grans ciutats de l'Imperi Romà, fins al segle V. Un dels orígens del nom està associat a un dels seus fundadors, el primer va ser Antístenes, que li va posar aquest nom pel lloc on solia ensenyar, que era un gimnàs cridat Cinosarges. Després, pel comportament de Antístenes i Diògenes que els apodaron kínicos, ja que el seu comportament s'assemblaven al dels gossos (kynos = gos). El cinisme és una filosofia que pretén arribar a la felicitat mitjançant la saviesa, l'alliberament de l'esperit i l'assoliment de la virtut. Són aquests, trets importants que diferencien al cinisme d'altres moviments de la filosofia. L'escassesa està lligada indissolublement a aquesta filosofia. Els cínics es desprenen dels seus béns per a no sentir inclinació per ells. Són aliens als plaers per a no ser els seus esclaus. El cinisme és una forma de viure, pensar i expressar-se diferent; una crítica admirable a l'estupidesa humana.

Avui dia s'entén per ser un cínic com la d'una disposició a no creure en la sinceritat o bondat humana, ni en les seves motivacions i accions, així com una tendència a expressar aquesta actitud mitjançant la burla i el sarcasme, com ho demostra aquest exemple
.

I ara dit en anglès i francès :

"to be a cynical" en anglès

"être un cynique" en francès

Fotográfia superior: Antístenes (pagína web, link)

Fotográfia inferior: Diógenes (Escola d'Atenes, Vaticá)

Mónica Peake

3 comentarios:

jean dijo...

por qué está en catalán?

Domenechino dijo...

Porque Mónica é de Mallorca e pedinllo eu.

moniii* dijo...

Espero que el que este en catalan, no impida que lo leais, Aunque también me parece bien hacerlo en catalan, porque hay más gente que lo lee, y no solo son de Galicia.